Om

OM MIG 


Jag har hållit på med djur sedan barnsben. Första djuret jag tränade lydnad med var min kanin som kunde både komma på inkallning, ligga, snurra och hoppa på kommando. Djur har alltid varit en stor del av mitt liv så förutom kaninen så har jag kamperat med gerbiler, råttor, sköldpaddor, fiskar, fåglar och ormar.


De sista trettio åren är det främst hundar och hästar som varit mitt stora intresse. Jag har tävlat upp i elitklass i lydnad och bruks. Efter att ha varit mycket aktiv inom SBK (instruktör, tävlingsledare, mentaltestfigurant m.m.) och gått massor av utbildningar och kurser i SBKs regi halkade jag in på klickerträning.  Jag gick instruktörskursen hos Canis och drev sedan i många år en avdelning av Canis "Canis hundskola avd. Trestad".  Efter många härliga år med Canis hade jag successivt gått över mer och mer till att bara hästkurser. Jag startade då Häst- och Hundskolan.

Det sägs att ska man träna tålamod ska man träna kanin. Det har jag dock reviderat när jag börjat klickerträna dem, de är ytterst ambitiösa och snabblärda.

Det sägs också att ska man träna sin timing och snabbhet då ska man träna hönor. Jag har haft äran att gå alla fem stegen i ChickenCamp hos Marie Fogelkvist och några kurserna har jag gått dubbelt och du för Bob Bailey för att ta del av en skärva av hans erfarenheter. En hel del etologikurser av olika slag har jag också gått (Hunden etologi, 9 steg på Hundcampus, Hundens beteendebiologi I o II Linköpings Universitet, Djurens kommunikation, Hunden och kattens beteendebiologi SLU, Hästens beteendebiologi SLU m.m.)

Bland de längre, sammanhållande på häst är det väl ett år med intensv veckor i Akademisk ridkonst för Christoffer Dahlgren. Annars har det mer varit frågan om helgkurser.


Under sista åren har det blivit mycket Nose Work. Jag var tidig på det också. Gick instruktörsutbildningen för Marie Fogelkvist, Dala hundservice och sedan blev jag domare och är idag klass 1-3 domare. Många kurser och läger har det blivit för Adam Hübinette, Ron Gaunt och Michael Hedman. För Micke har jag också gått en fördjupad specialsöksutbildning under ett år. Riktigt kul med en ny värld av vägglöss och annat otyg. 2020 blev jag en Specialsöksinstruktör.


Det är väl de större och längre jag gått. Jag är annars så imponerad av alla som på sina hemsidor har listat de kurser de gått, föreläsningar de hört och läger de varit med på. Jag är för gammal och det har varit för många.  Otaliga är dock de föreläsningar, pepp-kurser, specialkurser och helgkurser jag gått genom åren och inspirationskällorna är många - i stort sett varje människa och djur jag mött - men några sticker ut lite extra och har bidragit till resan fram till idag...

Anders Kjernholm, Inger Roth Hillskog, Per Jensen, Bob Bailey, Bent Branderup, Lasse Fält, Christofer Dahlgren, Christina Drangel, Morten Egtvedt och Cecilia Køste är några. Varje möte förändrar en och man är inte den samma person som man var för en sekund sen...


By the way...

I grunden är jag SO-lärare, men har via avstickare inom mångfaldsfrågor och annat, gått vidare till att arbeta med djur och driva Häst och hundskolan. Eftersom jag är en människa som drivs av att lära mig nytt, utvecklas och att ha variation, har jag efter att ha jobbat några år på heltid med djur, börjat jobba som konsult med rekrytering och personalutveckling och driver Häst och hundskolan vid sidan av.

OM HUNDARNA



Schäfer har alltid varit min ras. Det har jag fått från min barndom då min pappa alltid pratade om sin schäfer "Rey" som han älskat så mycket att han aldrig skaffade hund igen när han förlorade honom.  

Jag förstår precis vad min pappa berättade om. Det är den bästa och trognaste vän man kan ha. Robust, tålig, orädd, trogen, familjekär och rejäl. Jag har haft ett pärlband av underbara hundar. Bricards Queenie, Nemårs Kiro, Äventyrs Esmeralda, Hassemans Berit, Jago av Midälvaland, Truxelis Zack, Trends Ivan och Molars Frozt.


Jag har tävlat i elitklass bruks (spår och sök)  och lydnad med flera hundar. Tävlat mindre lyckat i rapport ha ha. Tävlat Nose Work och inoff Specialsök. Tränat vägglöss.  Haft bevakningshund och kontrakterad flygvapnethund. Och bland alla dessa schäfrar har det funnits en liten dansk-svensk gårdshund "Inka" MaxFactor Paulina Ollesdotter. Nu har jag dessutom  skaffat en malinois, Blackneck´s D´mick.

På bilden är det Ivan och Frozt tillsammans med minsta sonen Erik.

OM ANDRA DJUREN



Förutom hundar och hästar finns på hemma och på kursgården lite andra djur också.

På gården finns fem Tabacktropfår som är Sveriges minsta lantras både till antal och storlek. Det finns bara runt femtio stycken totalt och de är pyttesmå. På gården finns också kanin och marsvin.

Hemma har jag också den vitnackade korpen, Corvus albicollis, SvenEn helt underbar personlighet. Där bor också prevostekorren, Callosciurus prevostiiSid och jordekorren Tamias sibiricus, Gnaget. Helt ljuvliga små kompisar. Sibirisk jordekorre räknas som invasiv art och man får inte längre köpa, sälja eller föda upp dem. De som lever får dock leva kvar tack och lov. Vi har också två underbara katter. En utekatt som heter Kompis som är en vildföddkatt från början,  och en innekatt som heter Amadeus och är bengal.

På bilden är det korpen Sven.

OM HÄSTARNA



Det har varit många hästar genom åren också. I början var det grannars hästar. Sedan medryttare och foderhästar. Så småningom skaffade jag  första egna hästen Triano, som var sv. halvblod. Sedan har det varit en god blandning av smått och stort. 

Idag har jag sju hästdjur. Fyra hingstar: Cazal P.r.e. Milou dartmoor,  Dastin falabella, Razzmatazz Impressive Gold am. miniatyrkorsning.

Två valackare: Ra-Balder av okänd härstamning och Zäta en zonkeyvalack (korsning zebra-åsna)

Ett sto: X-Pietra lusitano 


På bilden min stora hjärtesorg. Den häftigaste häst som skådats både fysiskt och mentalt: Lusitanohingsten Edipo.

Han bröt benet helt tragiskt för två år sedan och efter att ha träffat honom är allt annat bleka kopior och lusten rann helt av mig med hästar. Väldigt orättvist mot de andra, men så har det varit. Jag gick inte in i paddocken på över ett år sedan det hände. I somaras orkade jag gå in dit och plocka bort saker som legat kvar sedan den dagen. Under sommaren fixade vill till den slummrande paddocken och nu efter nyåret började faktiskt ett litet sug uppstå igen efter dressyrträning.

0703-255536

info@hastochhund.com

Björred 150, 46293 Vänersborg